divendres, 2 d’octubre del 2009

4 ESO

Imatge de Timgad a Algèria, una important colònia de l'Imperi Romà, una foto que ens recorda la del nostre llibre de text. Aprofitem per conèixer una cantant generosa, sensible i commovedora que desborda talent i humanitat nascuda a Algèria el 1972 i que actualment viu a París: Souad Massi. Escoltem alguna cançó seva. Actuarà a Barcelona el proper dimecres 7 d'octubre a la Sala Apolo. Jo no m'ho perdré.

Recopilació de temes de mitologia i cultura que farem durant el curs de 4 ESO. Si avui tenim canó portàtil aprofitem per fer-ne el visionat. Podrem buscar a TV3 a la carta el curs de llatí que van fer els de Polònia:Digum, Digum. Aprofitem per fer una partida de futbol a la manera dels antics romans ja que vosaltres mateixes ho heu comentat a classe. Voleu fer-ne una partida? Busqueu a Palladium Harpastum. Si necessiteu la teoria, les regles del joc no les he trobat, però segur que l'Arnau de 1BTX ja les coneix totes perquè ell visita sovint aquest bloc. La viquipèdia ens explica els orígens del futbol i les possibles connexions amb el futbol dels antics romans, l'anomenat harpastum.

Hem començat amb la llengua, provem aquests exercicis de Lingua latina illustrata , Capitulum I Primum, Pensum A Pensum B.

Associem les paraules del llatí clàssic, el culte, el que s'escrivia, amb les del llatí vulgar, bàsicament oral i no escrit. Palladium aplicacions de Cult. clàssica ,ara un amb mots del basc, aquest sobre els conceptes de mots cultes i mots patrimonials.
Recordeu que el llatí vulgar no va desaparèixer sinó que es transformar en les llengües romàniques i que el llatí clàssic utilitzat encara com a llengua oficial per l'Esglèsia Catòlica, els del Vaticà, aquells del curset del Digum Digum, fou utilitzat com a llengua de cultura fins ben entrar el segle XVIII. Coneixeu aquest senyor Linné, el nostre llibre pg. 15 EX. 7. Sabríeu fer aquest divertit i curt exercici?. Me quedat a la "p" de préstamos lingüísticos.

En Carlos Cabanillas, la seva Extremadura Clásica, ha preparat una sèrie d'activitats.

Si encara ens queda temps les activitats TIC del llibre pg. 25 amb els temes de la Sibil·la i els oracles, especialment Delfos a Grècia. Podeu buscar els quadres de l'activitat 18 posant el nom dels pintors. Podeu llegir un interessant article sobre una visita actual a Cumes seguint les instruccions que dóna Virgili a la seva Eneida. Recordeu que sobre Enees també hem fet una lectura a la nostra unitat 1.